Lacquer not melting to previous coat

TEST ON SCRAP FIRST! If your question is about repair work, either regluing or refinishing, please post it in our Repair Section.

Lacquer not melting to previous coat

Postby Jim Burton » Fri May 17, 2019 9:38 am

Hi All,
I've used Behlen nitro cellulose lacquer on about the last 20+ builds but on the two currently in the shop I tried Cardinal Lacquer which is new to me. After a two week cure time I followed my normal wet sanding, buffing procedure and found a few areas that could use a drop-fill or touch up spray in a few areas. All normal so far. In the past I've added a little retarder and thinner to the Behlen lacquer and my coat tied to the previous build with no problems. I followed the same procedure with the Cardinal but after wet sanding and buffing if you look in raking light you can see the feather edge on the added on lacquer to the original body lacquer. They did not melt together as expected.

Has anyone experienced this problem and is there a solution? More retarder next time after removal of these spot sprays?
Jim Burton
 
Posts: 2
Joined: Sat Apr 20, 2019 1:05 am

Return to Glues and Finishes

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

Your purchase from these sites helps support the MIMForum, but only if you start at the links below!!!
Amazon music     Amazon books     Amazon tools     Rockler tools     Office Depot    

The MIMF is a member-supported forum, please consider supporting us with a donation, thanks!
 • Book store • Tool store • Links • 
cron